Hírek

Nyári szikrák a Szent Kristóf Házban

A Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász által fenntartott Szent Kristóf Ház, az itt ellátást igénybevevő fogyatékkal élő fiatalok számára, a hétköznapi ember által is fontosnak tartott lehetőségeket igyekszik biztosítani.  Ez magában foglalja a közösségi, társas kapcsolatok megélésének lehetőségét, az értelmes és hasznos munkavégzést, a különböző kulturális, sport, szabadidő, játék, zene, tánc programokat és természetesen az ezekhez illeszkedő fejlesztéseket. A mindennapok során sokféle technikával, különböző módon próbáljuk színesebbé tenni az életüket, melynek során megtapasztalhatják, hogy Ők is képesek értéket teremteni a társadalom, a közösség számára. Kipróbálhatják, kifejezhetik, megmutathatják magukat, és a bennük rejlő kincseket. A megmutatkozási lehetőségek bővítésére, Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár MJ Város Polgármesterétől kaptunk támogatást, amiből sikerült beszereznünk egy új nyomtató-fénymásoló berendezést. Ez az eszköz főleg a kézügyességet és képzeletvilágot fejlesztő rajzok, színezők, papírból készült alkotások elkészítéséhez járul hozzá. Az év során készített munkákból, minden ősszel, a Maroshegyi Böndörödőn kiállítást rendezünk, amikor a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár jóvoltából a szülők, hozzátartozók és több száz érdeklődő csodálkozhat rá Fiataljaink különleges képességeire, lelkük szépségére, tisztaságára, ami az alkotásokban tükröződik. Ilyenkor mindannyian átérezzük, szükségünk van Rájuk, az Ő világlátásukra.
Az énkifejezés és -megmutatás egy másik formájában, a közös zenélésben is sok-sok örömet találunk, ezért ezt a képességet is állandóan fejlesztjük. Szintén a támogatási összegből, egy speciális, a mi fiataljaink által is könnyen kezelhető hangszerkészletet is beszereztünk, valamint egy mobil hangszórót, amivel a kísérőzenét tudjuk szolgáltatni. Az új eszközökkel megerősödve, új előadásokat gyakorolunk, melyekkel szintén az őszi Böndörödőn szeretnénk megjelenni és kiállni a színpadra. A nyári meleg ugyan nálunk is megnehezíti a mindennapokat, de vidáman és kitartóan gyakorlunk, élvezzük az új eszközökkel folyó munkát és egyre ügyesebben, tisztábban szólalnak meg a zenei hangok, illetve készülnek a kézműves alkotások.
Köszönjük, Dr. Cser-Palkovics Andrásnak, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesterének a támogatást, amivel hozzásegített bennünket ahhoz, hogy Fiataljaink mindennapjai színesen és vidáman teljenek!

Székesfehérvár, 2019.07.29.
                                                                                    Karitász
                                                                 Magyar László intézményvezető

 

            

 

                                                    

KÖSZ!

Június 17-étől az idén is közösségi szolgálatra érkezett a Szent Kristóf Házba a Ciszterci Szent István Gimnázium 15 diákja. Az első nap ismerkedéssel, beszélgetéssel telt, miután megnéztük az előző évi fényképeket közösen, majd csoportokba vonulás után a hétvégi élménybeszámolóval folytatódott a délelőtt.
Kedden a sóstói Zöld tanyára sétáltunk ki, különböző játékos feladatokat teljesítettünk az akadályverseny keretében, majd a pihenés idejére megérkezett a pizza is ebédre, amit szintén itt, a szabadban fogyasztottunk el.
Szerdán a támogatott lakhatásban tevékenykedtek a gimnazista fiúk a fiataljainkkal közösen, ahol a melléképületek rendbetétele, kipakolása, takarítása történt meg. A lányok pedig a levendulaszedésben és a csokrozásban segítettek. Előd atya is meglátogatott bennünket, aki nagyon büszke volt a közös munkára.
Csütörtökön egy nagy séta után fergeteges karaoke bulival zártuk a hetet.
Az iskolások idén is jól érezték magukat nálunk, élményekkel, új barátságokkal zárhatták a hetet. Jövőre is várjuk őket!

                                                                       

 

                                                       

 

 

 

Esélynap

Június 12-én, szerdán újra megrendezésre került az Esélynap, idén új helyszínen, a Zichy liget hűvös fái alatt.
A program 10 órakor kezdődött, amit Dr. Cser-Palkovics András polgármester úr 2 Szent Kristóf Házas fiatallal együtt nyitott meg, majd közösen elénekeltük a Múlnak a gyermekévek című slágert.
A fogyatékkal élő fiatalok rengeteg foglalkozáson vehettek részt; voltak integrált kézműves foglalkozások, cukorka készítés, érzékenyítő játékok látássérült, hallássérült, mozgássérült, autizmus témában. Kerekesszékes akadálypályán kívül a terápiás kutyákkal is lehetett ismerkedni. Több szervezet is képviseltette magát, többek között a Teljes Élet Szociális Alapítvány, a SINOSZ, a LÁRKE, a Viktória Rehabilitációs Központ, a Hatpettyes Étterem, és nem utolsó sorban a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász fenntartásában működő Szent Kristóf Ház.
A nagy hőség ellenére a résztvevők nagyon jól érezték magukat és rengeteg élménnyel tértek haza, miután a 21 Gramm Akusztik helyi zenekar koncertjét meghallgatták.