Hírek

Érzékenyítés, közös alkotás, sport a csákvári Esterházy Móric Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolában


Február 22-ét az Országgyűlés 2017 decemberében nyilvánította a Magyar Parasport Napjává, melyhez kapcsolódóan egyre több iskola szervez érzékenyítő programokat. Egy ilyen programra kapott meghívást a Szent Kristóf Ház is, Szajkóné Medgyesi Bernadett igazgatónőtől. Az elmúlt közel 10 év során többször voltunk már különböző iskolákban, vagy ide a Szent Kristóf Házba jöttek hozzánk általános és középiskolások, és a közös programok mindig nagyon jól sikerültek. Éppen ezért erre az alkalomra is szinte mindenki szeretett volna eljönni az intézményből, végül is egy 12 fős csapattal keltünk útra. Mint minden útrakelés ez a mostani is kisebb izgalmakkal indult, itt lesz-e mindenki időben, elhozza-e a sportfelszerelését, bekészítettünk-e minden kelléket a közös alkotáshoz, vagy az érzékenyítéshez? Természetesen minden rendben volt, és szerencsésen megérkeztünk Csákvárra. Az igazgatónő nagy szeretettel fogadott bennünket és tájékoztatott a nap programjáról. A fiatalok egy gyors cipőcsere után a tornaterembe mentek, ahol az iskolás gyerekekkel közös tornaórán vettek részt, ahol egy rövid bemutatkozás után, játékos sorversenyek, ügyességi akadálypályák, várták őket. Közben a kicsit nagyobb, 7-8. osztályos tanulóknak egy rövid beszélgetés során volt alkalmunk bemutatni a fogyatékkal élők világát, kitérve arra is, hogy milyen fontos az elfogadás, a másik ember tisztelete, segítése, a mindenkiben megtalálható értékek felismerése. A tornaóra, az előadás, valamint egy gyors tízórai után, az osztályokban folytatódott a mi programunk, miközben egy másik csoport is érkezett az iskolába, a székesfehérvári Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthonból, akik szintén közös tornaórára érkeztek az iskolás gyerekekkel.
Mi gyorsan két csoportba szerveződtünk és egy-egy osztályba mentünk be, ahol azokkal a diákokkal találkozhattunk, akik előzőleg már részt vettek az érzékenyítő előadáson. Most jött a nap talán leginkább várt és legérdekesebb része, hiszen a Szent Kristóf Házas fiatalok személyesen számolhattak be mindennapjaikról, élményeikről, örömeikről, nehézségeikről, de a diákok is feltehették kérdéseiket, megfogalmazhatták véleményüket. Jó volt látni a nyitottságot, megtapasztalni az elfogadást a gyerekek részéről. Az óra végeztével a 4. osztályok következtek, akikkel már a közös alkotáson volt a hangsúly. A Szent Kristóf Házas fiatalok kerülhettek abba a szerepbe, hogy elmagyarázzák és megmutassák, hogyan készülnek nálunk a memóriadrótra fűzött gyöngyökből a karkötők. Öröm volt látni a gyerekek igyekezetét és a mi felnőtt csapatunk segíteni akarását. Hozták-vitték a különböző gyöngyöket, magyarázták a technikát, közben pedig beszélgettek a gyerekekkel. A napot egy sok-sok finomságot felkínáló étkezés zárta.  Vidáman, de nagyon fáradtan érkeztünk vissza a Szent Kristóf Házba.

                                                                                                                            
                            

                       

                  

11. MAROSHEGYI BÖNDÖRÖDŐ

Szeptember 22-én, szombaton került megrendezésre az évek óta egyre több látogatót vonzó szüreti esemény Maroshegyen, a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. A program 10.00 órakor kezdődött a Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének különleges képességű fiataljai által előadott műsorral. A fiatalok szalagtánccal, verssel és egy közös énekléssel nyitották meg a rendezvényt.  A Művelődési Ház egyik termében a fiatalok elmúlt évi munkáiból kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők. Nagy tetszést aratott a tökből készült terepasztal, ahol tök állomáson tök vonat „haladt át”. A rendezvény bővelkedett programokban: interaktív gyerekkoncertek, néptánc bemutató, íjászbemutató, bográcsos főzőverseny, hintós-csikós zenés szüreti felvonulás egyaránt vonzotta a látogatókat. A töklámpás-faragó versenyen a Szent Kristóf Ház fiataljai rendkívül jól szerepeltek: megszerezték az 1. helyezést. A nyeremény: színes ceruzák, a kézműveskedéshez használható eszközök. A fogyatékkal élő fiatalok nagyon örültek a szép teljesítménynek és az ajándéknak is.

         

         

         

 

 

Fehérvárcsurgói tábor


A Szent Kristóf Ház fiataljai három napos táborban vettek részt Fehérvárcsurgón. A „Gasztro” elnevezésű táborban a főzés, előkészítés, tálalás fázisainak rejtelmeivel ismerkedhettek meg a fiatalok. Első nap mindenki kapott egy nevével ellátott kötényt, egy hajpántot, vágódeszkát és különféle eszközöket. 4 fős csapatokban dolgoztak a fiatalok, a csapatkapitány a gondozó volt, aki nem segíthetett a feladatok végrehajtásában. Sokféle finomság készült, a lecsótól kezdve a pince pörköltön keresztül, a kiflisütésig. Mindenki szívvel-lélekkel dolgozott, bár a hagyma megríkatta őket. Főzésen kívül más program is volt, senki nem unatkozhatott. Túrázás a Gaja völgyben az Ádám-Éva Fához, esti séta a sötétben, süteménykeresés zseblámpával. Falunapot is tartottunk, ahol kineveztük a falu polgármesterét, aki a kondér mellett állva a főszakács szerepét is betöltötte. A feladatok teljesítése után a fiatalok játékpénz jutalomban részesültek, amit a Mozi estéjén, a büfében pattogatott kukoricára, üdítőre válthattak. „Az igazi csoda” című film mindenki tetszését elnyerte, a film után megbeszélték a látottakat és saját élményeiket is elmesélték. Utána következett a Batyu-bál, ahova a fiatalok csinosan felöltöztek és a batyuba kötött saját készítésű kiflit és más elemózsiát is magukkal vitték. A jóízű vacsora után kezdődött a tánc, ahol mindenki nagyon jól érezte magát. A polgármester meghívta a falu legidősebb asszonyát, Róza nénit, aki mesélt a hosszú élet titkáról és kérdezhettek is tőle a fiatalok. Többek között elhangzott az is, hogy ő mit szokott főzni, és kiderült, hogy mindig krumplistésztát. Mivel Róza néni sötét ruhába öltözött és berliner kendőt viselt, melybe beburkolta majdnem az arcát, így a fiatalok nem jöttek rá azonnal, hogy az egyik gondozójuk viccelte meg őket. S végül a polgármester buktatta le Róza nénit. Volt még pizzázás, sütizés, fagyizás, rengeteg kacagás, mindenki jól elfáradt, de csodás élményekkel tértek haza.

         

 

                                                                    

KÖSZ!

Szolgálat-közösségteremtés-elfogadás

Évek óta úgy kezdődik sok Ciszterci Szent István gimnazista nyári szünideje, hogy a Karitász által működtetett Szent Kristóf Házban tölt el egy hetet. A közös program lehetőségét a MOL Új Európa Alapítványának KÖSZ! pályázata biztosítja, aminek keretében, napi 3-5 órában különböző játék, beszélgetés, közös színjátszás, kirándulás, tanulás, ének segít bennünket a megismerésben, élményszerzésben. Ennek a hétnek több célja is van, hiszen amellett, hogy a diákok itt teljesíthetik az iskolai közösségi szolgálatukat, megismerhetik a fogyatékkal élők mindennapjait, közösen tevékenykedhetnek, játszhatnak, sőt megtapasztalhatják azt is, hogy mit adhatnak számukra azok a különleges képességű fiatalok, akik a Szent Kristóf Házba járnak.
Szolgálat
Ahogyan a címben is szerepel, a szolgálat az egyik meghatározó tevékenység, hiszen minden ember számára nagy ajándék, ha találkozhat olyanokkal, akik segítik az ő életét. Ez történhet meg ezen a héten, amikor a különböző akadályozottsággal élő fiatalokat segíthetik, szolgálhatják a ciszteres diákok. Nem arról szól a dolog, hogy kiszolgálják őket, hogy mindenben az ő akaratuk érvényesül, de lehetőség adódik arra, hogy személyre szólóan figyeljenek rájuk, hogy meghallgassák őket, hogy közös erőfeszítéseket tegyenek valaminek az elérésében. Mivel sok diák érkezik erre a hétre, szinte minden fiatal mellé kerül valaki, aki azon a héten a kísérője, a segítője lesz.
Közösségteremtés
A program célja az is, hogy valamiféle közösséget teremtsünk, ami túlmutat az itt töltött időn, személyes, és a későbbiekben is építő. Mivel év közben több alkalommal is találkoznak a két intézmény fiataljai, nagy örömmel fogadják egymást, felidézik a közös élményeket, de sokan rendszeresen tartják külön is a kapcsolatot. Kicsit felelősséget vállalnak egymásért, megosztják örömeiket, szomorúságaikat, élményeiket.
Elfogadás
Minden ember egyedi és megismételhetetlen kincsekkel érkezik a Földre. A szerető Isten mindenkit egyformán szeret, de mi sajnos ezt nem mindig tudjuk jól csinálni. Rengeteg előítélet, fenntartás, idegenkedés, talán félelem az ismeretlentől, ami akadályoz bennünket ebben. Pedig ha közel tudunk engedni valakit magunkhoz, akkor egyértelművé válik, hogy ajándékok lehetünk egymás számára. Ez a hét ebben is segít minden résztvevőt. Az együtt töltött idő, a másik megismerése, egyedi, különleges személyiségének megmutatása, megnyitja számunkra az elfogadás lehetőségét. Ami aztán nem is áll meg a puszta elfogadásnál, hanem a másik ember átöleléséhez visz közel.
Idei táborunkban ismét jólesően elfáradtunk – munkatársak, tanárok, diákok, fiatalok -, de rengeteget tanultunk egymástól, alakítottuk érzékenységünket, megéltük a szeretet, a közösség erejét. Bizonyítékként álljon itt néhány fotó.

2018. június 25.                                                                                                                       Karitász