A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) összesen 5.000 db uborka, paprika és paradicsom palántát adományozott a Katolikus Karitásznak, amely országos hálózatként a 16 egyházmegyei központon keresztül terítette szét az adományt. A „Zöldellő kertek” országos segélyprogram így tovább folytatódhatott a vetőmagok elültetése után a palántázással. Reményeink szerint sikerül ezzel is egy lépést tennünk a rászoruló családok öngondoskodásának előmozdításáért.

A Székesfehérvári Egyházmegyében 400 db palánta került kiosztásra Velence, Perkáta, Lovasberény, Székesfehérvár, Kőszárhegy, Kisláng, Csókakő, Soponya, Gánt településeken. A rászoruló családok nagyon örültek a palántáknak és nekiláttak elültetésüknek, locsolásuknak. Reméljük, hogy a gondozást meghálálva bő terméssel jutalmazzák a családokat.

Köszönjük!

Immár 10. éve, hogy az érdi római katolikus plébániák karitászcsoportjai és más vallási felekezetek összefogásával nehéz sorsú emberek részére meleg ételt osztunk a téli időszakban. A hétvégenként megvalósuló ételosztás két fő szervezője: Paróczai Zoltánné Mariann és Vassné Bagi Ilona református lelkészasszony.
A január 31-én megvalósuló ételosztás is sokoldalú összefogás eredményeként valósulhatott meg: a Görögkatolikus Parókia, a Postástelepi, Ófalusi és Tusculanumi Plébánia karitászcsoportjainak köszönhetően 300 adag gulyásleves került kiosztásra, a járványhelyzet miatt előrecsomagolt állapotban. Nagy öröm volt számunkra, hogy a karitász önkéntesek mellett kisgyermekes családok, gyerekek is részt vettek a munkában: zacskókat adogattak, rátették a dobozokra a tetőket és legfőképpen vidámságot csempésztek az együttlétbe.
Köszönjük, hogy programunkhoz csatlakozott az érdi Kati mami sütődéje, Molnár Tamás vezetésével, amely 300 adag kaláccsal gazdagította az ebédet; az érdi Soós Pékség, amely kedvezményes áron biztosította a kenyeret, (ahogy teszi ezt a téli időszakban megvalósuló ételosztások esetében mindig) és az Érdi Polgárőrség, amely a szállításban segédkezett. Köszönjük Morzsik Attila, szakácsnak a finom ebédet, akit ez alkalommal fel is köszöntöttünk születésnapja alkalmából. Isten éltesse!
Felemelő érzés megtapasztalni, hogy a Szentlélek indítására ennyi ember szíve kitárul és a rászorulók megsegítésére hajlik.
Kérjük Urunkat, hogy legyen minden rászoruló ember asztalán meleg étel és óvjon mindannyiunkat, hogy továbbra is segíthessük nehézsorsú embertársainkat!

Vitál Béláné Ági
Érd-Tusculanumi karitászcsoport vezetője

10 éve indult az „Együtt a babákért” program, amely évről évre fél évre elegendő pelenka mennyiséget nyújt ingyenesen a rászoruló családoknak. A dm üzletlánc adományát a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász is segít eljuttatni a társadalom perifériáján élő családokhoz, akik ezzel a támogatással kicsit könnyebben tudják beosztani szűkös bevételeiket. A támogatottak a pelenka vásárlására szánt összeget így át tudják csoportosítani más létfontosságú kiadásokra: élelemre, lakhatásuk fenntartását biztosító költségekre.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász 2020-ban 41 családnak segített ilyen módon és az idei évben is körülbelül ennyi családnak igyekszik eljuttatni a pelenkákat.

Köszönjük a támogatást! 

Gyűjtést hirdet a Katolikus Karitász a horvátországi földrengés károsultjainak megsegítésére, valamint az újjáépítés költségeire.

A Katolikus Karitász a földrengés után kötelességének érezte az azonnali segítségnyújtást hálózatán keresztül, és felvette a kapcsolatot a Sisaki Karitásszal. Az első napokban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 10 millió forint segélyt küldött Horvátországba, valamint az év első napján megérkezett Horvátországba a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász 1,6 millió forint értékű szállítmánya benne létfontosságú eszközök, élelmiszer, takarók.

A Katolikus Karitász a Sisaki Karitásszal egyeztetve, az igények felmérését követően további segítségnyújtást végez, melyhez országosan lehet csatlakozni. A gyűjtés célja a krízishelyzetbe került családok támogatása, továbbá otthonaik helyreállítása, újjáépítése, melyet a segélyszervezet pénzadománnyal és építőanyagokkal támogat.

Adományokat

  • átutalással a Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008 számlaszámra, földrengés közleménnyel,
  • a 1356-os adományvonal hívásával (hívásonként 500 Ft-tal),
  • valamint a karitasz.hu oldalon online adományozással lehet eljuttatni a segélyszervezethez.

Ismert, hogy 2020. utolsó napjaiban számos áldozata volt a horvátországi földrengésnek, sok család került nehéz helyzetbe a természeti katasztrófa miatt. Sisak és Glina települések is erősen rongálódtak, az itt élő családok közül rengetegen kerültek nehéz helyzetbe. Az első felmérések alapján mintegy 5 ezer gyerek maradt iskola nélkül, mivel 5 iskolaépület teljesen megrongálódott, 9 jelentős felújítással majd még rendbe hozható és 13 maradt működőképes.

Katolikus Karitász

További információ:
Besze Erika, +36 30 688 1989; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.