Hírek

Pintér Béla koncert

Az Alba Caritas Hungarica Alapítvány szervezésében került megvalósításra az „Új életről szól az énekem” című rendezvény.
A rendezvény elsősorban családoknak szólt, a szervezés kiemelt célja volt a családon belüli kapcsolatok megerősítése. Az előadáson, valamint a dalokon keresztül értékközvetítés történt: milyen úton jár az ember, merre halad és honnan van lelki ereje az élet különböző feladatait teljesíteni, megoldani? Az előadó kiemelte, hogy miközben mindannyian szeretetre vágyunk, a szeretettség, elfogadás érzést nem a tárgyi eszközökben, hanem különösen a társas kapcsolatokban, valamint a hit útján lehet átélni, elérni. Az előadásában kitért a megbocsátás jelentőségére és szerepére. Kiemelte az elengedés és hátrahagyás szerepét, amely elengedhetetlen valami új létrejöttében. Amikor elromlik egy kapcsolat, azt meg lehet javítani, bőséges szeretettel. Az ember szeretetteljes közegben változik, megváltozik, újra értelmet nyer az élet. Ezért nagyon fontos, hogy ilyen és ehhez hasonló alkalmak jöjjenek létre, amikor párok, családok, szülők, nagyszülők és gyerekek közösen élnek át különböző élményeket, ami megerősíti, életben tartja a közösséget.

                                                                        

               

A rendezvény az EFOP 1.3.5-16-2016 pályázati forrásból valósult meg.

Neked munka nekem álom 2020-ban is

Kipróbálnád ÁLMAID MUNKÁJÁT?

EGY NAPRA lehetőséget adunk erre!                 


A Salva Vita Alapítvány
Neked MUNKA, nekem ÁLOM! programja
lehetővé teszi, hogy fogyatékos személyként
 egy napra kipróbáld az álom-munkádat!

Ha Te is kipróbálni álmaid munkáját egy napra,
jelentkezz március 20-ig, a Neked MUNKA, Nekem ÁLOM! programra!
A program keretén belül, fogyatékos személyként, Székesfehérváron, 2020.május 19-én fél napot tölthetsz egy számodra érdekes, általad kiválasztott munkahelyen, munkakörben.
A munkahelyet az igényeid, ötleteid, álmaid alapján keressük meg és választjuk ki. Így biztosítjuk, hogy olyan helyre juss, ami igazán érdekel. Május 19-én egy „belső mentor” lesz a házigazdád. Ő mutatja majd be, hogyan is telik egy munkanap az álommunkahelyeden. Ezen felül felkészített kísérők (az alapítványunk munkatársai és önkéntesei) kalauzolnak majd a munkahelyedre és ha szükséged van rá, ott is segítségedre lesznek.

A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. támogatja.

Fejér megyében a programot az Alba Caritas Hungarica Alapítvány koordinálja.

 Tájékozódj https://nekedmunka.hu/ honlapról !

Jelentkezni ezen az oldalon tudsz:
https://nekedmunka.hu/mint-jelentkezo/
egy on-line jelentkezési lap kitöltésével és pár kérdés megválaszolásával

Oszd meg ismerőseiddel a Neked MUNKA, Nekem ÁLOM! programot,
•    ha szerinted is érdemes aktívan tennünk egy befogadóbb társadalomért
•    ha eszedbe jutott legalább egy barátod, egy érdekvédelmi szervezet, egy munkáltató, vagy egy másik intézmény, akit érdekelhet
•    ha fontosnak tartod a lehetőséget, hogy a jelentkezők reális képet formálhassanak álom - munkahelyükről
•    ha Te is saját élményből, tapasztalatból tanulsz a legtöbbet– a megosztással segíthetsz, hogy mi is minél több életre szóló, saját-élményt nyújtsunk.

Találkozzunk 2020. május 19-én Székesfehérváron
 és éljünk át együtt egy álomnapot!                                                     

Jelentkezz március 20-ig :
nekedmunka.hu/mint-jelentkezo/
 
Kapcsolattartó:
Sinkovicsné Máté Hortenzia      
06 30 516-8013   
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.        

Kövess minket!
instagram: instagram.com/nekedmunkanekemalom
facebook facebook.com/nekedmunkanekemalom
honlap: nekedmunka.hu

Az Öreghegyi karitászcsoport télbúcsúztató rendezvénye

Az Öreghegyi karitászcsoport önkéntesei már hagyományosnak mondható szeretetvendégséget szerveztek február 27-én, csütörtökön tagjaik, támogatóik és támogatottjaik számára.
Az eseményen megjelent dr. Dienesné Fluck Györgyi, a szociális ügyek tanácsnoka, és Horváth Miklós Csaba, önkormányzati képviselő is, akik kifejezték, hogy mennyire fontosnak és értékesnek tartják a csoport karitatív szolgálatát.
Kádár Sándorné, a karitászcsoport vezetője elmondta, hogy 20 éve segítik az őket megkereső rászorulókat, hol tárgyi adományokkal, hol a Katolikus Karitász országos segélyakcióival. Nyaranta napközis tábort és családi üdülést szerveznek azoknak a családoknak, akik ezt önerőből nem engedhetik meg maguknak. Adventi és nagyböjti tartós élelmiszergyűjtéseik során az ünnepi készülődést segítik elő az adományok kiosztásával. Az ilyen összejövetelek pedig arra szolgálnak, hogy együtt ünnepeljenek, erőt merítsenek az örömteli együttlétből.
A rendezvényen fellépett az Abai Hagyományőrző Asszonykórus.
A szeretetvendégség az Európai Unió Európai Szociális Alap „közösségi programok szervezése Székesfehérvár lakosai számára” elnevezésű projekt keretén belül valósult meg.

Karitász segítség Ráckevén

 Január 30-án Spányi Antal püspök atya a Székesfehérvári Karitász munkatársaival Ráckevére látogatott, hogy 40 rászoruló család számára tartós élelmiszert és a gyerekeknek  játékokat ajándékozzon.

Kótai Róbert atya, ráckevei plébános munkatársaival együtt hetekkel ezelőtt elkezdte az előkészületi munkákat, hogy minden gördülékenyen menjen.

A sokatmondóan „Pokolhegy”-nek nevezett cigánytelepre  kísérő nélkül még a postás se megy – mesélte nekünk a plébános úr, ami némi aggodalommal töltötte el csapatunk nő tagjait. Még a helyet is megmutatta nekünk Róbert atya, ameddig egy ráckevei elmerészkedik. Azontúl az utcák kihaltak, por és csend üli meg a környéket, csak az adományokat szállító furgonjaink zaja verte fel a némaságot. Ahogy leparkoltunk, mindenhonnan száguldozni kezdtek felénk az emberek, kíváncsian, reménykedve.

A Katolikus Karitász tartós élelmiszer csomagjában liszt, konzervek, cukor, tej, kakaópor kapott helyet, míg a gyerekek játékokat kaphattak szépen becsomagolva. A helyi egyházközség munkatársai még ruhával is kiegészítették a Püspök atya jelenlétében átnyújtott adományokat. A vékony ruhába felöltözött cingár nők (sokszor gyerekkel a karjukban) alig bírták elcipelni a nehéz csomagokat. A férfiak nagy része ugyanis még nem ért haza a munkahelyéről.

A csomagosztás közepette lehetőség adódott egy kis beszélgetésre is. Egy kislány elmesélte, hogy hogyan gyógyította meg a 2 hónapos cicájának a szemét azzal a szemcseppel, ami az ő kezelésük után maradt. Aztán arról, hogy szeretnének innen a telepről elköltözni, mert rossz nekik itt. A 6 testvéréről, meg az iskoláról…

Körülöttünk kóbor kutyák, macskák rohangáltak. Egy asszony elmondta, hogy hiába hívják a sintért, nem jön, hogy összeszedje ezeket az állatokat. Nem bántanak, de néhány kisgyerek fél tőlük.

Egy fiatalemberekből álló társaság vidáman beszélgetett, türelmetlenkedésnek, agressziónak nyoma sem volt.

Kótai Róbert atya sok családot ismer személyesen, gyakran találkozik velük, és erejéhez, lehetőségeihez mérten próbál segítséget nyújtani nekik. A ráckevei cigány családok felzárkóztatása egy komplex, sokoldalú együttműködésen alapuló feladat, amelynek egyik részeként a Katolikus Karitász segélyprogramjait szeretnénk eljuttatni ebbe a térségbe, így pl. a Szép Otthonok Programot, amely a családok otthonainak szebbé tételét tűzi ki célul. Az eredmények hosszú távú fennmaradása azonban csak az öngondoskodás elérésével valósulhat meg.

2020.02.02.                                                                                                                             Karitász