• "Egymillió csillag a szegényekért": egy országos, egy héten át tartó figyelemfelkeltő program, amelynek célja a szolidaritás felébresztése a szükséget szenvedőkkel szemben. Az adventi időszakban megrendezendő program részeként gyertyákat osztunk és adományokat gyűjtünk, amelyekkel a legelesettebbeket lehet támogatni. 

 • A „Tárjátok ki a szíveteket!” adventi adománygyűjtés részeként tartós élelmiszer- és pénzfelajánlásokkal lehet támogatni a szükséget szenvedőket. Az egyházmegyei gyűjtőpontokra és a plébániákra bevitt élelmiszerek a helyi közösségekben kerülnek felhasználásra, jutnak el a rászorulókhoz.

 

 • Az adventi élelmiszergyűjtéshez hasonlóan a nagyböjti időszakban is várjuk a tartós élelmiszer felajánlásokat. A plébániai közösségek, így a helyi karitász-csoportok hatékony működését segítik az ilyen összefogáson alapuló megmozdulások. Az országos segélyprogram elnevezése: "Tartós szeretet".

 

 • Pelenka program: a dm üzletlánccal karöltve a Katolikus Karitász a székesfehérvári egyházmegyében rászoruló családok részére tud félévre elegendő mennyiségű pelenkát biztosítani. Sok kisgyermekes család számára nyújt anyagi könnyebbséget ez a fajta támogatásunk.

 • "Öngondoskodó háztartásokért" - "Zöldellő kertek" program : az utóbbi években egyházmegyénkben évente közel 100 család jut ingyenesen vetőmaghoz, ezzel segítve őket, hogy tevékenyen vegyenek részt a saját magukról való gondoskodásban. Az általunk biztosított vetőmagokból a nyár folyamán a megsegített családok folyamatos munkájának eredményeként friss zöldség került az asztalokra. A "Szép Otthonok Program" keretén belül rászoruló családok otthonainak felújításához nyújtunk eszköz- és anyagi támogatást.

 

 • Krízis programunk, amely elsősorban közüzemi díjtartozás miatt nehéz helyzetbe került családok számára nyújtott mentőövet, LAK6 programmá alakult, amelynek hatósugarába azok a rászorultak kerültek, akiknek lakhatása valamikképpen veszélybe került. Akár természeti katasztrófa, akár a család életében bekövetkező egyéni tragédia okozza a veszélyeztetettséget, átmeneti nehéz helyzetükre jelent megoldást az a segély, amivel a Katolikus Karitász az EMMI támogatásával segítő kezet nyújt.

 

 • Az „Olajfa” egy komplex idősgondozási program, amely során a karitászcsoportok önkéntesei képzésen vesznek részt, azzal a céllal, hogy idősekkel végzett munkájukat még professzionálisabban végezzék. Idősgondozói munkájuk során tapasztalt anyagi nehézségek esetén gyógyszertámogatás igénylésére is lehetőség nyílik.

 

 • Képzéseink között szerepel az önkénteseink számára minden évben nyáron megrendezett 1 hétig tartó Karitász tábor, ahol a karitatív segítségnyújtás elméleti és gyakorlati elemeivel ismerkedhetnek meg a résztvevők. Neves előadók, interaktív feladatok valamint gazdag hitéleti háttér segíti az egyének és ezen keresztül közösségeink gyarapodását.

 • Segélyprogramjaink között szerepel a hátrányos helyzetű családok gyerekeinek táboroztatását segítő programunk, a „Vár a nyár”. Önkéntes karitászcsoportjaink által szervezett táborok kapnak támogatást, hogy a nehéz sorsú gyerekek számára tartalmas, élményekkel teli kikapcsolódást nyújthassanak.

 • Az Erzsébet táborban, Fonyódligeten egyházmegyénkből évente kb. 20 gyerek nyaralhat ingyen, teljes ellátással. Az 1 hetes tábor gazdag szabadidős tevékenységet is tartalmaz. Országos szinten 300 gyerek számára ez a tábor jelenti az egyedüli nyaralási lehetőséget.

 • Ősszel, a tanévkezdéskor kb. 200 gyerek beiskolázását segítjük egyházmegyénkben a „Legyen öröm az iskolakezdés!” országos beiskolázási segélyprogram keretében. Az Erzsébet utalvány formájában kapott támogatás könyvek, füzetek, egyéb iskolaszerek megvásárlására fordíthatók.

 • Október elején kerül sor immáron többedik éve a Caritas Hungarica Díj átadására, amelynek keretein belül egyházmegyénként 3 önkéntes munkáját jutalmazzuk, köszönjük meg ezzel az elismeréssel. A díjazottak különösen sokat tesznek a Karitász égisze alatt, életük, tevékenységük példa lehet mindannyiunk számára.
 • A Karitász alkalmanként lehetőséget kap arra, hogy elkobzott vámárukat osszon szét a rászorultak között. Így például női topok, férfi szabadidő nadrágok, gyerekjátékok jutnak el szegény családokhoz.
 • A Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász tárgyi adományokkal is igyekszik segíteni. Béres csepp, vércukormérő, nyári papucsok, tűzifa, rejtvényújság, játék mobiltelefon …stb. csak jelzésértékű felsorolása annak, hogy milyen sokféle adomány gyűlhet össze, és kerülhet kiosztásra a rászorultak között.
 • Természetbeni adományok közül kiemelendő a fejes káposzta-, alma-, valamint a burgonyaosztás, ami ugyan eseti jellegű, de a célcsoportjaink  számára jelent egy kis plusz vitaminforrást.

A „Kandalló program szintén országos hatókörű segélyakció. A rászoruló családok 40 kw teljesítményű kályhához juthatnak ingyenesen, hogy a téli hidegben minél kevesebben maradjanak fűtés nélkül.