Nagy örömünkre idén ünnepli a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász fenntartásában működő Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Ellátása a 10. születésnapját. Akár szülinapi ajándéknak is beillene Spányi Antal megyéspüspök atya nagylelkű gesztusa: egy Opel Zafira személyautót kaptak a különleges képességű fiatalok. Vezetni persze nem ők fogják (bár most az átadáskor a vezető ülésben kipróbálták magukat, még dudáltak is), de „nagy hasznunkra lesz az új autó, amikor táborozni megyünk, rendezvényekre hívnak minket, és különböző külsős programokat szervezünk” – mondta Magyar László, intézményvezető.
Az átadásra és a gépkocsi megáldására január 30-án, csütörtökön került sor.
A Ház lakói még egy kifejezetten az alkalomhoz illő éneket is megtanultak és ügyesen előadták Püspök atyának és a sajtó munkatársainak. Asztalos Jánoska, a Ház lakója megköszönte az ajándékot és gyönyörűen elszavalta Máray Sándor: Ajándék c. versét. Ezt követően együtt imádkoztuk el a Miatyánkot és Püspök atya megáldotta az autót.
Köszönjük szépen és reméljük, hogy ez az autó sok-sok élményt tesz elérhetővé fiataljaink számára.

Székesfehérvár, 2020. január 30.                             Székesfehérvári Karitász

     

  

  

Izgalmasan telnek az Adventi időszak napjai is a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász fenntartásában működő Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézményében.

https://szfvar.katolikus.hu/hirek/karacsonyra-hangolva-puspoki-latogatas-a-szent-kristof-haz-fogyatekkal-elok-nappali-intezmenyeben-20191209-beszamolo

 

A Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász által fenntartott Szent Kristóf Ház, az itt ellátást igénybevevő fogyatékkal élő fiatalok számára, a hétköznapi ember által is fontosnak tartott lehetőségeket igyekszik biztosítani.  Ez magában foglalja a közösségi, társas kapcsolatok megélésének lehetőségét, az értelmes és hasznos munkavégzést, a különböző kulturális, sport, szabadidő, játék, zene, tánc programokat és természetesen az ezekhez illeszkedő fejlesztéseket. A mindennapok során sokféle technikával, különböző módon próbáljuk színesebbé tenni az életüket, melynek során megtapasztalhatják, hogy Ők is képesek értéket teremteni a társadalom, a közösség számára. Kipróbálhatják, kifejezhetik, megmutathatják magukat, és a bennük rejlő kincseket. A megmutatkozási lehetőségek bővítésére, Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár MJ Város Polgármesterétől kaptunk támogatást, amiből sikerült beszereznünk egy új nyomtató-fénymásoló berendezést. Ez az eszköz főleg a kézügyességet és képzeletvilágot fejlesztő rajzok, színezők, papírból készült alkotások elkészítéséhez járul hozzá. Az év során készített munkákból, minden ősszel, a Maroshegyi Böndörödőn kiállítást rendezünk, amikor a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár jóvoltából a szülők, hozzátartozók és több száz érdeklődő csodálkozhat rá Fiataljaink különleges képességeire, lelkük szépségére, tisztaságára, ami az alkotásokban tükröződik. Ilyenkor mindannyian átérezzük, szükségünk van Rájuk, az Ő világlátásukra.
Az énkifejezés és -megmutatás egy másik formájában, a közös zenélésben is sok-sok örömet találunk, ezért ezt a képességet is állandóan fejlesztjük. Szintén a támogatási összegből, egy speciális, a mi fiataljaink által is könnyen kezelhető hangszerkészletet is beszereztünk, valamint egy mobil hangszórót, amivel a kísérőzenét tudjuk szolgáltatni. Az új eszközökkel megerősödve, új előadásokat gyakorolunk, melyekkel szintén az őszi Böndörödőn szeretnénk megjelenni és kiállni a színpadra. A nyári meleg ugyan nálunk is megnehezíti a mindennapokat, de vidáman és kitartóan gyakorlunk, élvezzük az új eszközökkel folyó munkát és egyre ügyesebben, tisztábban szólalnak meg a zenei hangok, illetve készülnek a kézműves alkotások.
Köszönjük, Dr. Cser-Palkovics Andrásnak, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesterének a támogatást, amivel hozzásegített bennünket ahhoz, hogy Fiataljaink mindennapjai színesen és vidáman teljenek!

Székesfehérvár, 2019.07.29.
                                                                                    Karitász
                                                                 Magyar László intézményvezető

 

            

 

                                                    

Június 17-étől az idén is közösségi szolgálatra érkezett a Szent Kristóf Házba a Ciszterci Szent István Gimnázium 15 diákja. Az első nap ismerkedéssel, beszélgetéssel telt, miután megnéztük az előző évi fényképeket közösen, majd csoportokba vonulás után a hétvégi élménybeszámolóval folytatódott a délelőtt.
Kedden a sóstói Zöld tanyára sétáltunk ki, különböző játékos feladatokat teljesítettünk az akadályverseny keretében, majd a pihenés idejére megérkezett a pizza is ebédre, amit szintén itt, a szabadban fogyasztottunk el.
Szerdán a támogatott lakhatásban tevékenykedtek a gimnazista fiúk a fiataljainkkal közösen, ahol a melléképületek rendbetétele, kipakolása, takarítása történt meg. A lányok pedig a levendulaszedésben és a csokrozásban segítettek. Előd atya is meglátogatott bennünket, aki nagyon büszke volt a közös munkára.
Csütörtökön egy nagy séta után fergeteges karaoke bulival zártuk a hetet.
Az iskolások idén is jól érezték magukat nálunk, élményekkel, új barátságokkal zárhatták a hetet. Jövőre is várjuk őket!