Az Öreghegyi karitászcsoport télbúcsúztató rendezvénye

2020.03.02.

Az Öreghegyi karitászcsoport télbúcsúztató rendezvénye

Az Öreghegyi karitászcsoport önkéntesei már hagyományosnak mondható szeretetvendégéséget szerveztek február 27-én, csütörtökön tagjaik, támogatóik és támogatottjaik számára.

Az eseményen megjelent dr. Dienesné Fluck Györgyi, a szociális ügyek tanácsnoka, és Horváth Miklós Csaba, önkormányzati képviselő is, akik kifejezték, hogy mennyire fontosnak és értékesnek tartják a csoport karitatív szolgálatát.

Kádár Sándorné, a karitászcsoport vezetője elmondta, hogy 20 éve segítik az őket megkereső rászorulókat, hol tárgyi adományokkal, hol a Katolikus Karitász országos segélyakcióival. Nyaranta napközis tábort és családi üdülést szerveznek azoknak a családoknak, akik ezt önerőből nem engedhetik meg maguknak. Adventi és nagyböjti tartós élelmiszergyűjtéseik során az ünnepi készülődést segítik elő az adományok kiosztásával. Az ilyen összejövetelek pedig arra szolgálnak, hogy együtt ünnepeljenek, erőt merítsenek az örömteli együttlétből.

A rendezvényen fellépett az Abai Hagyományőrző Asszonykórus.

A szeretetvendégség az Európai Unió Európai Szociális Alap „közösségi programok szervezése Székesfehérvár lakosai számára” elnevezésű projekt keretén belül valósult meg.

2020.március 02.

 

Öreghegyi Plébánia Karitasz Csoportjának “Télbúcsúztató-Szeretetvendégség” Programja

„A boldogságot csak az bírja el, aki elosztja.
A fény csak abban válik áldássá, aki másnak is ad belőle”(Hamvas Béla)

Tornyai Gábor Plébános Atya nyitotta meg az Öreghegyi Plébánia Karitász Csoportjának „Télbúcsúztató – szeretetvendégség” Programját.

Ezen a napon, minden évben, a mi Urunk meghívására együtt lehetünk, és együtt költhetjük el ebédünket, együtt tölthetünk el néhány órát az egyházközségünk környezetében élő nyugdíjas korú híveinkkel, egyházközségi tagokkal, és a munkánkat rendszeresen segítő adakozóinkkal.

Ahogy távolodik a tél, egyre jobban elkerülnek bennünket a szürke, hideg időszakok, s egyre hosszabb napok köszöntenek ránk. Több fény ér bennünket, és ez nagyon jó. Átmelegíti testünket – lelkünket, s így mi is egyre több fényt sugározhatunk magunkból. Egy tanító történet szerint: Volt egyszer egy gyertya. Kikerülvén a gyertyaöntő kezéből, rácsodálkozott saját szépségére. Elhatározta, hogy őt nem fogják meggyújtani, soha nem fog égni. Szándékát a többi gyertya hamar megtudta, ezért egy régi, már erősen megfogyatkozott gyertya igyekezett elmagyarázni neki, hogy a gyertyáknak az a lényegük, hogy égjenek, mert így tudnak világosságot adni. A kis gyertya azonban ragaszkodott az elképzeléséhez. Egy napon aztán arra ébredt, hogy egy születésnapi tortán van, s mire tiltakozni kezdett volna, már meg is gyújtották. Fénye egyre csak nőtt, egyre jobban beragyogta az őt néző gyermekek arcát. Örömüket és mosolyukat látva azonnal megértette, hogy az ő rendeltetése és hivatása az, hogy égjen, égjen és fényt adjon.
„Ti vagytok a világ világossága.” Mondja Jézus (Mt 5,14-16 evangéliumában). Minden embernek az a dolga, hogy égjen és fényt adjon! Sajnos, néha elfelejtjük gyertya – hivatásunkat. Amikor meghívtuk kedves vendégeinket erre a rendezvényre, akkor azt azzal a szándékkal is tettük, hogy kimozdítsuk Őket megszokott életükből, felhívjuk a figyelmüket gyertya-hivatásukra. Ebben a világos, napfényes teremben, vendégfogadó Urunk fényéből és egymás fényéből is töltekezhessünk. Ahol Ő jelen van, ott fény van. Nem rejthetjük el a tőle kapott fényt, hanem tovább kell adnunk azoknak, akik sötétségben, reménytelenségben vannak!

„Télbúcsúztató – Szeretetvendégség”  programunk – a Széchenyi 2020 – Európai Unió – Európai Szociális Alap (ESZA) – „Székesfehérvár lakosai számára közösségi programok szervezése” c. projekt keretén belül valósult meg. Az Öreghegyi Plébánia a térítésmentes teremhasználattal -, az Öreghegyi Karitász Csoport önkéntesei önkéntes szolgálatukkal támogatták a programot.

Jelenlétükkel is megtisztelték rendezvényünket önkormányzati képviselőink: közülük, Dr. Dienesné Fluck György képviselő asszony, aki Dr. Cser-Palkovics András polgármester urat is képviselte, és Horváth Miklós Csaba képviselő úr. Ők, az alpolgármester urakkal: Róth Péterrel, Mészáros Attilával és Viza Attila képviselő úrral,  valamint Deák Lajosné  és Dr. Horváth Miklósné képviselő asszonyokkal együtt egész évben támogatják karitatív programjainkat. Vendégeink között köszönthettük, Sinkovicsné Máté Hortenziát az Egyházmegyei Karitászközpont munkatársát.  Civil támogatóink közül, a Montskó – házaspárt, Montskó Lajost és kedves feleségét, akik szintén évek óta támogatják Karitász Csoportunk munkáját

Ebéd előtt Tornyai Gábor atya vezetésével elénekeltük a karitász csoportok agapéra hívó dalát:

 „Te hívsz meg minket a lakomára, az együttlétért Tied a hála.

Mert úgy szerettél, emberré lettél, kenyeret adtál, s velünk is ettél, Amen!

A finom ebéd után az Abai Fehér Tearózsa Nyugdíjas Klub tagjai adtak műsort, majd közös -, télűző vidám nótázásra hívták a vendégeket.

Életünk végéig újra – és újra meghív bennünket lakomájára Jézus, ezért az Öreghegyi Karitász Csoport nevében azt kívánjuk, hogy mindenki érezze jól magát az Ő vendégségében, és maradjon meg az Ő világosságában, Amen!
Az Öreghegyi Karitász Csoport nevében:

Liszitsné Laczkó Mária önkéntes karitász munkatárs