Rólunk

Szent Kristóf Ház / Rólunk

Történetünk

 2005 – Alapítás

Az Alba Caritas Hungarica Alapítványnál 2005-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy a sokféle társadalmi csoport (nagycsaládosok, szenvedélybetegek, pszichiátriai betegek, hajléktalanok, stb.) számára felkínált segítségnyújtás mellet, ismerjük meg jobban a fogyatékkal élők életét is, és a Jézustól tanult szolgáló szeretettel keressük meg számukra a megfelelő segítési módokat.

Alapos felmérések, kutatások során gyűjtöttünk adatokat, alakítottunk ki személyes kapcsolatokat intézményekkel, iskolákkal, érintett családokkal, hogy minél teljesebb képünk legyen és a legszükségesebb dolgokban tudjunk a segítségükre lenni. 

A tényleges munkát egy támogató szolgálat indításával kezdtük.

 2006 – Klub

2006 karácsonyára sikerült elindítanunk egy heti rendszerességgel működő klubot, ahová először 8-10, majd később már 20 fogyatékkal élő fiatal járt. A klub helyszínéül a Székesfehérvár Maroshegyi Egyházközség közösségi háza szolgált, amit az egyházközség térítésmentesen biztosított számunkra, sőt a megállapodás szerint a későbbi intézmény indítását is támogatták, hiszen bővíthettük az épületet. A klub működése alatt rengeteget tanultunk. Sok-sok gyógypedagógus, népművelő, barát, családtag, közösségi társ segítette önkéntes munkával a működést, miközben a háttérben folyt az intézményalakítás folyamata, az épület bővítése.

Munkánkban már a kezdetektől meghatározó szerepet töltött be a Fehérvár Travel Alapítvány, hiszen az első pillanattól fogva, a Szent Kristóf Ház megálmodásától a létrejöttéig, bővítéséig vezető úton közös összefogással erősítettük egymást. A klub és az intézmény létrejöttében meghatározó és nélkülözhetetlen volt az Alapítvány anyagi, erkölcsi és lelki támogatása.

 2010 – Nappali ellátás

2010 márciusában sikerült elindítanunk a 25 főre engedélyezett nappali ellátást a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász fenntartásában. A kezdeti kisebb létszám után nagyon gyorsan tele lett fiatalokkal, élettel a Ház. Az indulással szinte egy időben megkezdődött környezetünk megismerése, felfedezése, hiszen ekkor alakultak ki kapcsolataink a környéken lakókkal, az intézményekkel, könyvtárral, stb. Nagyon sok szeretetet, nyitottságot tapasztaltunk bárhová mentünk, vagy bárki is érkezett hozzánk. Ez nagyban segítette a munkánkat, tette érdekesebbé, sokoldalúbbá életünket.

A nappali részleg működése során egyre egyértelműbbé vált számunkra, hogy vannak, illetve lesznek köztünk olyan fiatalok, akiknek a nappali ellátást meghaladó támogatásra, szolgáltatásra lesz szüksége. Ezért egy lakóotthon tervei fogalmazódtak meg bennünk, ahová azok a fiatalok költözhetnének, akiknek az otthoni ellátásuk már nem biztosított, a szülők, támogatók elvesztése, vagy elfáradása, idősödése miatt. A közben megváltozott szemléletmód és jogszabályi környezet a fogyatékkal élők számára is az átlagemberek életmódjához közelítő életformát célozott meg, így a lakóotthoni elhelyezés helyett a támogatott lakhatás került előtérbe.

 

 2014 – Ház vásárlás

Ennek megfelelően, 2014 márciusában, a Fehérvár Travel Alapítvány által vásárolt nagyméretű családi házban, – ami a nappali intézmény közelében található – sikerült elindítanunk ezt a szolgáltatást, ahová 12, többségében értelmileg akadályozott fiatal költözhetett be.

Szintén 2014-ben indult el a nappali intézmény épületének újabb bővítése, melynek során, – a Fehérvár Travel Alapítvány támogatásából – új foglalkoztató helységekkel, tankonyhával, mosdókkal, öltözővel lettünk gazdagabbak.

Jelenleg a szolgáltatásainkat igénybevevők létszáma 40 fő felett van, és szinte nap, mint nap keresnek meg bennünket új kérelmekkel. Mivel az egyik legfontosabb szempont számunkra a személyesség, az odafigyelés, a meghallgatás, ezért további létszámbővítésben már nem gondolkodunk, nehogy ezeket az értékeket a nagy létszám miatt elveszítsük. Amennyiben lehetőségünk lesz, és kapunk rá állami befogadást, inkább egy új nappali intézmény létrehozása fogalmazódik meg továbblépésként. Ugyanez igaz a támogatott lakhatásra is, hiszen ide is egyre többen szeretnének bekerülni.