Pro Urbe Emlékérmet kapott a móri karitászcsoport

2020.10.06.

Pro Urbe Emlékérmet kapott a móri karitászcsoport

Mór Város Önkormányzatának Képviselő-testülete október 02-án, pénteken az Erzsébet téri Művelődési Házban adta át a Pro Urbe Emlékérmet a Katolikus Karitász Móri Csoportjának, amelyet a csoportvezető, Szabó Margit és önkéntes munkatársa, Beck Tiborné vettek át. Ugyanebben a kitüntetésben részesült a Családsegítő Alapítvány is.

A Pro Urbe Emlékérem azoknak a személyeknek, társadalmi vagy gazdasági szervezeteknek adományozható, akik vagy amelyek a város fejlesztésében, a társadalmi szociális, kulturális és gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végeztek.

Idézet a méltatásból: „A jótékonyság és szeretet valóban egy tőről fakad, ezt tartotta fontosnak Bősze Rozika néni, akinek vezetésével 1973-ban megalakult a Caritas csoport 14 fővel. Legfőbb feladatuknak a rászoruló családok segítését tekintették. Kezdetben Húsvétkor és Karácsonykor tartós élelmiszert osztottak, ruhaneművel segítették az arra rászorulókat. Több, mint 300 képeslapot küldtek ki városszerte, karácsonyi jókívánságot kívánva az embereknek. Már ők vezették be, hogy évente 2 alkalommal szeretetvendégségre hívták a „szépkorú testvéreket”.

A Karitász tevékenysége folyamatos, munkatársaik a Caritas tízparancsolata szerint („Igazán segíteni csak szeretetből lehet.”…) végzi szolgálatát. Egyenlő elbírálás alapján segítenek világnézeti, vallási, nemzetiségi hovatartozás figyelembevétele nélkül. …

Jelenlegi csoportjuk 15 munkatársból áll. Havonta egy alkalommal találkoznak, ahol értékelik az elvégzett feladatokat, és megbeszélik a továbbiakat.” 1985-től Szent Erzsébet, a Karitász védőszentjének nevét viseli a karitászcsoport.

Az önkéntesek tevékenysége a helyi idős embereken kívül a fiatalokra is kiterjed: sérült gyerekek táboroztatásában is jelentős szerepet vállalnak. Együttműködnek a Móri Önkormányzattal, a Szociális Alapszolgáltató Központ dolgozóival és a Bice-Bóca Egyesület tagjaival is, hogy sokrétű tevékenységüket a leghatékonyabban tudják végezni a rászorulók javára.

Gratulálunk a móri karitászcsoportnak és Isten áldását kérjük további tevékenységükre!