Programok, élmények, fejlesztések a Szent Kristóf Házban

2022.05.30.

 

 

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 09/247-3/2021 számú támogatási szerződése alapján, több mint 8 Millió Ft összegű támogatásban részesült a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász fenntartásában működő, Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye.
A támogatás alapját az V. Adventi Jótékonysági Futás, valamint a IX. Székesfehérvári Jótékonysági Estély jelentette, amit az Önkormányzat jelentős mértékben kiegészített.
A támogatásnak köszönhetően, az ellátást igénybe vevők számára élményekben bővelkedő programokat szervezhettünk, de az intézmény infrastruktúrájának fejlesztése is megvalósulhatott, mindannyiunk örömére, kényelmére. Ezen kívül egy kerekes-székes ellátottak szállítására alkalmas autót is sikerült beszereznünk.
A támogatási időszak alatt, kirándulások, szabadidős programok sokaságán vehettek részt a különleges képességű Fiatalok, hiszen Pannonhalma, Budapest, Siófok, Zalahaláp, Gárdony, Sukoró, Börgöndpuszta és természetesen Székesfehérvár látnivalóiban gyönyörködhettek, élvezhették az egyes helyek ajándékait.
Az intézmény falain belül is színesedett a világ, hiszen sikerült külön fejlesztő, logopédiai, mentálhigiénés-tanácsadó szobákat kialakítanunk, ahol személyre szóló támogatásokat biztosítunk az ellátottak számára.
A beszerzett zeneszerszámoknak, hangszereknek, hangosításnak köszönhetően egyre több zenés, táncos foglalkozásokat tartunk, a fiatalok nagy örömére.
A fejlesztő eszközök, konyhai eszközök, háztartási gépek a mindennapi rutinok gyakorlásába, a sütés-főzés élményeibe vezethetik be a Fiatalokat, de arra is alkalom adódik, hogy az elmúlt év karácsonyára hajléktalan embertársaink számára készíthessenek pogácsát, süteményt.
A támogatott lakhatásban élők számára jelentett nagy előrelépést, hogy mosogatógéppel, mosógéppel, szárítógéppel, porszívóval gazdagodhatott az ellátás, amit nagy lendülettel vettek birtokba, és persze használatba a bentlakók.
A nappali intézmény külső vakolatjavítása, festése nemcsak esztétikailag, de tartósság szempontjából is előrelépést jelentett.
Az elmúlt időszak veszélyhelyzete rávilágított, hogy milyen nagy kincs az egészség, ezért komoly figyelmet szenteltünk az egészségmegőrzésnek, egészségügyi felméréseknek, sőt az eredmények alapján a gyógytorna biztosításával a mozgásképesség megőrzésének, fejlesztésének is.
A támogatási időszak utolsó „alkotása”, a Fiatalokkal közösen kialakított, megépített élménypark, mezítlábas tanösvény, amire méltán lehetnek büszkék az alkotók, és amit szívesen ajánlunk a hozzánk látogatóknak kipróbálásra.
Köszönjük a támogató Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának, valamint minden támogatónak, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy a Szent Kristóf Ház szolgáltatásait igénybe vevő Fiatalok élete szebbé, teljesebbé válhatott!

Székesfehérvár, 2022. 05. 30.

Magyar László
intézményvezető