Karitász önkéntes képzés Bicskén

2023.04.22.

Szociális-karitatív alapképzés 2. karitász önkénteseknek a Székesfehérvári Egyházmegyében

A Katolikus Karitász szervezésében április 22-én, szombaton került megrendezésre Bicskén 21 fő részvételével az a 8 órás tréning, amely karitász önkéntesek szakmai, lelki, szolgálatbeli elköteleződésének megerősödését célozta.
A bicskei karitászcsoport vezetője, Sági Ferencné, Babi néni megszólította a környező települések, Felcsút, Alcsút, Csabdi önkénteseit is, de Székesfehérvárról és Biatorbágyról is érkeztek karitászosok.
A képzési napot Burbela Gergely atya, bicskei plébános nyitotta meg. Köszöntőjében Kalkuttai Teréz anyát hozta fel követendő példának, aki meleg kezének érintésével mindig vigaszt tudott nyújtani és imájában kérte a Szentlélek segítségét, hogy a bennünk lakó jó általa kiteljesedhessék.
Ezt követően Sinkovicsné Máté Hortenzia, a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, nyitott szívet és értelmet kívánva a sok információ befogadására és elraktározására, majd átadta a szót Besenci Zsoltnak, a Pécsi Egyházmegyei Karitász igazgatójának, aki előadását személyes ormánsági történettel kezdve beszélt a karitász lelkiségről, alapelvekről, majd a karitászcsoport működési elveiről, tagságról, közösségi alkalmakról, esetleges konfliktusokról és azok kezeléséről. A 8 súlyponti területből kiemelten előkerült a családok és az idősek megsegítése, a velük végzett karitász munka. Szóba kerültek az országos programok is, valamint a szociális munka jellegzetességei.
A jelenlevők szituációs játékok segítségével gyakorolhatták a szóban elhangzottakat, lehetőség volt kérdések feltevésére és bizonyos problematikus pontok megvitatására.
Összességében elmondható, hogy sok minden szóba került és van, ami a gyakorlatba is átültetődött. Őszintén reméljük, hogy bő termést hoz a bicskei képzési nap.