Karitász önkéntes alapképzés Törökbálinton

2023.05.20.

A Katolikus Karitász Törökbálinton tartott önkéntes alapképzést a Székesfehérvári Egyházmegyében május 20-án, szombaton.
A ragyogó, napsütéses májusi szombati nap a szakmai, szolgálatbeli és lelki karitászos munka megerősítését célozta meg.
A tágas, gyönyörűen felújított és szívet melengetően élettől nyüzsgő törökbálinti plébánián Göttli Miklós, a törökbálinti karitászcsoport vezetője fogadta és üdvözölte az egyházmegye más részeiből érkező résztvevőket. A szakmai nap megnyitása után Borbélyné Somogyi Szilvia, a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász igazgatóhelyettese egy XIV. századi imával köszöntötte az önkénteseket, nyitott értelmet és befogadó szívet kívánva az egész napos képzéshez.
Ezek után Lőrincz Pál atya, bencés szerzetes, a Pannonhalmi Egyházmegyei Karitász igazgatója vette át a szót és Isten áldását imában kérve megkezdte előadássorozatát.
A hosszú, de annál gyümölcsözőbb nap folyamán szó volt a Katolikus Karitász történetéről, szerkezeti felépítéséről, az önkéntes csoportok működéséről, projektek tervezéséről, illetve az országos programok részletes ismertetéséről. Nem csak elméleti oktatásban lehetett azonban része a résztvevőknek, hiszen kiscsoportos műhelymunka keretében egy valós, helyspecifikus igényre kellett kidolgozni egy nagyobb karitász csoport projektet az ötlettől a megvalósításig az utána esedékes visszajelzések, értékelések befejező szakaszával bezárva.
A jó hangulatú és nagyon hasznos nap végére mindannyian fáradtan, de a személyes találkozásoktól feltöltődve és karitászos szolgálatunkban megerősödve térhettünk haza, hogy önkéntes csoportjainkban megoszthassuk a tudást és még lángolóbb szívvel végezhessük a szeretet cselekedeteit.

Borbélyné Somogyi Szilvia
Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász