“Érezd hasznosnak magad!” Székesfehérvári Karitászcsoportok Találkozója

2023.06.08.

Június 3-án első alkalommal tartották meg a székesfehérvári karitászcsoportok találkozóját, melyet a Krisztus Király Karitászcsoport szervezett, akik a Plébánia Közösségi Házában helyet is adtak a rendezvénynek.

Délután 2 órakor már együtt volt a csapat, kb: 40 fő vett rész a programon. Imával, zenei aláfestéssel és elmélkedéssel kezdődött az együttlét. Ezután a városi karitászcsoportok 1-1 tagja mutatta be a saját csoportját és annak igazi profilját.

Nagyon nagy öröm volt hallgatni a “haladó csoportokat”, akik nagy létszámmal, igazi közösségként, eredményesen munkálkodnak, de ugyanekkora öröm volt azokat is hallgatni, akik úgy érzik, kevesen vannak, utánpótlás nélkül, tele jóakarattal, és nem adják fel, nem hagyják abba, hősiesen próbálkoznak, ahogy erejükből telik.

A jóízű uzsonna után Borbélyné Somogyi Szilvia, a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász igazgatóhelyettese tartott egy rövid összefoglalót a Karitász nemzetközi és országos felépítéséről, küldetéséről.

„Mivel hármas alappillérnek: a szeretetnek, szervezettségnek és szakmaiságnak szellemében végezzük karitászos munkánkat, fontos tisztában lenni az evangelizáció mellett a szociális munka oldallal is, ezért számba vettük az országos programokat, akciókat is. Az országos központból kiindulva, az egyházmegyei Karitászon keresztül így tud a szolgáló, irgalmas szeretet, segítségnyújtás elérni a rászorulókhoz. Mindez nem érne célba a Székesfehérvári Egyházmegye 94 önkéntes csoportja nélkül, akik tagjai végzik láthatatlanul az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit. Mindez azonban csakis Istennel lehetséges, mert “A Karitász ima nélkül adományosztó csoport, munka nélkül imádkozó közösség”- mondta Szilvia.

Ezután kiscsoportos műhelymunka következett, 3 nagy kérdésre keresték a választ az 5-6 fős munkacsoportok: a karitász csoportok erősítése, a rászorulói csoportok körének tágítása, és lehetőségek anyagi források beszerzésére. A végén minden csoportból beszámolt valaki az ott elhangzottakról.

Inspiráló volt a “műhelymunka”, valamint  az ötletelés is. Persze lelkiismeretvizsgálat is volt ez a délután: az egyéb teendőink mellett tudjuk-e másképp is adni a hozzájárulásunkat ehhez a szolgálathoz, aminek a fontossága nem kétséges: Jézus az első helyen említi mindig, a Szentatya pedig ezt visszhangozza, bárhová megy.

A délutáni program hálaadó befejezése a szentségimádási óra volt, szentmise zárta a találkozót.

„Számomra külön öröm volt látni a mi fiataljaink lelkesedését, talpraesettségét. Elbűvölve néztem, mennyire otthon vannak a konyhában, és mondani sem kell, tudják, mit hogyan kell csinálni, utána örömmel futottak át a templomba, hogy a misén is szolgáljanak.”-mondta a Krisztus Király Karitáscsoport egyik tagja.

Nagyon családias, értékes, gyümölcsöző és nagy lelki élmény volt ez a délután. Hasonló gondolkodású és mégis sok mindenben különböző, kedves személyekkel eltöltött élménydús délután volt. Lehetőség nyílt tapasztalatainkat, élményeinket, nehézségeinket egymással megosztani, ki miben erős és mi az, amiben fejlődni szeretne.

Zemlényi Katica