Elindult a Szép Otthonok Program

2021.03.02.

Elindult a Szép Otthonok Program

A Székesfehérvári Egyházmegyében 2021-ben 5 család vesz részt a rászoruló családok lakókörnyezetének megszépítését célul kitűző Szép Otthonok Programban: Baracskán, Ráckevén, Dunaújvárosban és Budakeszin. A program 2018 óta sikeresen zajlik a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász koordinálásában, a plébániai karitászcsoportok önkénteseinek bevonásával. A program a Katolikus Karitász felzárkóztató célú lakhatási körülményt javító országos segélyprogramja. A program célja: a rászoruló családok élet- és lakhatási körülményeinek javítása a család önként vállalt, aktív, tevőleges közreműködésével.

A Karitász az öngondoskodó család munkáját egy három részből álló eszközcsomaggal támogatja, melynek első tétele az udvar és a lakókörnyezet rendbetételének eszközeit (gereblye, ásó, kapa, lapát), a második egység a lakás tisztántartásához szükséges eszközöket (tisztítószerek) tartalmazza. A harmadik egység a festék és festőeszközök csomagja, amit az ingatlan helyiségeinek kifestéséhez használnak fel a családok. Ezenfelül a résztvevő családok egy szabad felhasználású anyagi keretből saját egyedi igényeiknek megfelelően (nyílászáró csere, szaniterek kicserélése, valamilyen szakmunka elvégzése…) gondoskodhatnak otthonuk komfortosabbá tételéről.

A program 8 hónapig tart, amely időszak alatt program koordinátoraink folyamatosan kapcsolatban vannak a családokkal, támogatják őket, kontrollálják az elvégzett munkákat. Fontos, hogy a résztvevők megérezzék, hogy tevőlegesen alakíthatják életüket, nem tehetetlen kiszolgáltatottjai a sorsuknak. Szeretnénk elérni a program végére, hogy a családokban az elért eredmény fenntartására, esetleg továbblépésre is kialakuljon az igény.

 

  1. 03. 02. Karitász