Karitász az öngondoskodó háztartásokért

2021.05.18.

Karitász az öngondoskodó háztartásokért

A Katolikus Karitász innovatív fejlesztési program keretében nehéz anyagi körülmények között élő családoknak, időseknek segít komplex szolgáltatásokkal, konyhakerti kultúrnövény magok átadásával annak érdekében, hogy a program eredményeként a résztvevők a saját életkörülményeiken javíthassanak.

A cél az életkörülmények javítása mellett az, hogy a családok tanulják az öngondoskodás folyamatát és a szociális helyzetük pozitív irányba változzon a program során és azt követően is.

A „Zöldellő kertek” programban a rászoruló családok 23 féle vetőmagot kapnak (borsó, répa, karalábé, bab, uborka, tök, saláta, kukorica…), amelynek elvetése, gondozása során megtermelhetik a szükséges zöldségeket.

A Karitász fontosnak tartja, hogy szakmai segítségnyújtással, illetve igény szerint eszköztámogatással is hozzájáruljon a bő termés eléréséhez.

A Székesfehérvári Egyházmegye területén idén ismét 100 család vesz részt a programban, Székesfehérváron kívül egyebek közt Sárbogárd, Perkáta, Nadap, Iszkaszentgyörgy, Csákvár, Kulcs, Biatorbágy, Szabadbattyán településeken.

Az „Öngondoskodó háztartásokért” program másik eleme a „Szép Otthonok Program”, melynek során 2021-ben a Székesfehérvári Karitász támogatásával 5 család lakókörnyezetének megszépítésére kerül sor: Baracskán, Ráckevén, Dunaújvárosban és Budakeszin. A program célja: a rászoruló családok élet- és lakhatási körülményeinek javítása a család önként vállalt, aktív, tevőleges közreműködésével. Az idei évben a megszépítés részeként nyílászáró cserére, gyerekszoba kialakítására, a felhalmozott szemét eltüntetésére szolgáló konténer rendelésére is sor kerül.  A program októberi zárásáig még sok munka áll előttünk, de bizakodva nézünk ez elérendő eredmények felé.

2021.05.18.                                                                       Karitász